Projekt Summerschool levert 'groene treinverbinding' op in kanaalzone

Bron : http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen; 4 maart 2017

In drie dagen een toekomstvisie ontwikkelen voor het havengebied Gent-Terneuzen. Dat klinkt misschien onwerkelijk, maar 24 studenten van de Summerschool deden het. En volgens de jury niet onverdienstelijk. Maya, Shiyu, Nicolas en Julia hadden het beste idee en wonnen daar 2000 euro mee.

De Summerschool-studenten, stortten zich de afgelopen dagen bijna dag en nacht op de Kanaalzone. Ze werden daarbij begeleid door het Kennislab voor Urbanisme dat studenten over meer landelijke vraagstukken laat buigen. 

De jongeren zijn afkomstig van universiteiten en hogescholen uit heel Nederland en België. Ze volgen opleidingen zoals planologie, stedenbouwkunde, sociologie en veiligheidskunde. 

Wonen en werken in grensgebied

Het draaide er vooral om hoe ze wonen en werken denken te combineren in het grensgebied. Ze moesten daarbij rekening houden met de komst van de nieuwe zeesluis en de overeenkomsten en verschillen tussen Nederlands en Belgisch beleid.

Een hele kluif, waarvoor ze op allerlei plekken informatie inwonnen.  Zo gingen ze op bedrijfsbezoek bij Yara Sluiskil en kregen ze van de Veiligheidsregio uitleg over omgevingsveiligheid en de risico’s op en rond het Kanaal. Dezelfde uitleg kregen ze ook vanuit Belgisch perspectief. 

Gisteren presenteerden ze in zes groepjes hun resultaten aan een jury met afgevaardigden van Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving, Veiligheidsregio Zeeland, Zeeland Seaports, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en burgemeester Jan Lonink van Terneuzen.


Pecha kucha

Met een zogenoemde pecha kucha-presentatie, waarbij twintig dia’s precies twintig seconden worden getoond, lieten de enthousiaste teams hun creatieve visie zien. Het winnende team had voor een ijkpersoon gekozen, Joop die bij Yara werkt,  in Sluiskil woont en niet blij is met vrachtverkeer en industrie.  

Een 'groene treinverbinding', met energie opgewekt door de zeesluis en ondergrondse buizen waar grondstoffen door worden vervoerd, zouden de wegen rustiger moeten maken.  Ook verbondenheid kwam sterk in het plan naar voren. 

"Concreet en goed naar de  economische impuls van de nieuwe zeesluis toegewerkt", vond burgemeester Lonink. Ook was er voor wie dat wilde een bonusprijs: een werkervaringsplek bij de gemeente Terneuzen.

300_image-6244289_sluizencomplex_4_februari.jpg  300_summerschool_3_maart.jpgRealisatie: TiDi Graphics