Westsluis in Terneuzen weer bediend als vroeger

Bron : http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen ; Guido van der Heiden 27 feb 2018

Rijkswaterstaat heeft bij de Westsluis in Terneuzen de klok teruggedraaid. De bediening gebeurt weer ter plaatse.

Zeeschepen maken gebruik van de Westsluis. Tijdens een proefperiode is gebleken dat bediening op afstand daarbij in de huidige situatie niet werkt, aldus woordvoerder Suzanne Verbeek van Rijkswaterstaat. 

,,Zeeschepen zijn groter en hoger dan binnenvaartschepen", geeft Verbeek aan. ,,De loods aan boord heeft vaak geen zicht op de kade. Op afstand, met de beelden van de huidige camera's, kan een sluiswachter hem onvoldoende assisteren. Vandaar dat wij voorlopig de sluis weer ter plaatse bedienen." 

Camera's

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het probleem bij de Westsluis kan worden verholpen. De cameramasten staan nu slechts aan één kant van de sluis. Een oplossing kan zijn ook aan de andere kant camera's te plaatsen. 

Het streven is altijd nog de Westsluis op afstand te bedienen, aldus Verbeek. ,,Op termijn moeten alle sluizen vanuit één plek aangestuurd worden, de nautische centrale bij Terneuzen. Dat willen we, omdat we dan op één locatie het hele traject in beeld hebben en dat zorgt voor een vlottere doorstroming." 

Oostsluis

De Oostsluis bij Terneuzen, die uitsluitend door binnenvaartschepen wordt gebruikt, wordt sinds zomer vorig jaar op afstand bediend vanuit de nautische centrale in Terneuzen en dat blijft zo. De situatie in die sluis is met enkel binnenvaartschepen overzichtelijker.

300_694_bediening_westsluis_27_feb_2018.jpg

Foto : Harmen van der WerfRealisatie: TiDi Graphics