Het pontje Sluiskil overleefde alle dreigende sluitingen en viert nu 50-jarig bestaan

Bron : http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen ; Harmen van der Werf;13 maart 2018

Het is een wonder dat de pont bij Sluiskil nog altijd vaart, zelfs al vijftig jaar. Dat wordt eind deze week (19 - 20 maart 2018) gevierd.

Vrijwilligers van de Stichting ter Behoud van de Pont te Sluiskil houden het veer sinds 2011 in de vaart, nadat Rijkswaterstaat er opnieuw vanaf wilde. 'Opnieuw', want ook in 1989 dreigde het doek te vallen. Praktisch heel Sluiskil kwam in opstand en blokkeerde een uur lang de brug bij Sluiskil. Het werkte.

Sluiskil koestert de pont, dat mag duidelijk zijn. De eerste afvaart was 18 maart 1968, na de verbreding van het Kanaal Gent-Terneuzen, waarbij de Lelybrug in Sluiskil sneuvelde. Verderop, richting Terneuzen, opende de huidige draaibrug, zondag ook vijftig jaar geleden. 

Het halve eeuwfeest begint vrijdag met het uitdelen van attenties aan veergebruikers en een speurtocht voor basisscholieren. Zaterdag is van 14.00 tot 17.00 uur een receptie in een tent bij de pont, ook voor kersverse Vrienden van de Pont. Museum Sluiskil opent zondagmiddag een expositie over de pont en draaibrug. Gratis entree.

300_pontje_sluiskil_13_maart_2018.jpg

Twee (bijna) vijftigjarige jubilarissen in één foto gevat,
de pont Sluiskil en de draaibrug bij Sluiskil. © Camile Schelstraete

 Realisatie: TiDi Graphics