Alles over kanalen op nieuwe expositie in Industrieel Museum

Bron : http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen ; Martijn de Koning; 1 juli 2018

Duizenden Terneuzenaren hebben in de loop der tijd hun eigen huis erop gezocht: de enorme maquette die tot tien jaar geleden in het Terneuzense stadhuis hing. Het kunstwerk - want dat is het - is nu in volle glorie te bekijken in het Industrieel Museum in Sas van Gent.

De maquette, waarop ook het kanaal, sluizencomplex en havenbedrijven staan, was bijzonder vanwege de dynamiek ervan. Er werd in 1936 mee begonnen, en tot in 2008 werden er gebouwtjes aan toegevoegd. 

Vesting

De maquette is het meest in het oog springende onderdeel van de wisselexpositie 'Kanalen Verbinden', die dit jaar in het Industrieel Museum is te zien. Maar bepaald niet het enige. Er is nog een maquette, van Sas van Gent rond 1750. De enorme hoeveelheid water, bastions, bolwerken en ravelijnen valt op. Daarnaast staan er drie scheepsmotoren en diverse scheepsmodellen en wordt op panelen het heden en verleden van de grotere kanalen in Zeeland belicht. In vitrines liggen de bijbehorende documenten. Veel bouwtekeningen, maar ook onder meer een 'folder' uit 1867 met het feestprogramma 'voor den viering van den aanvang der kanaalwerken' rond de start van de aanleg van het Kanaal door Walcheren. Hoewel dat toen nog geen 'programma' heette, maar 'feestwijzer'. Het zal ongetwijfeld net zo gezellig zijn geweest. 

Op een monitor kunnen bezoekers een schip door de Terneuzense sluizen manoeuvreren (wat nogal eens de tekst 'helaas, u hebt het niet tot de haven van Gent gered' oplevert) en wordt informatie gegeven over de bouw van de Nieuwe Sluis. Zo komen vroeger, nu en later op een paar vierkante meter samen.

300_fusie_gent_en_zeeland_seaports_20_oktober.jpg 300_694_industrieel_museum_1_juli_2018.jpg

De enorme maquette van Terneuzen springt in het oog in het Industrieel Museum in Sas van Gent. © Camile Schelstraete

 

 Realisatie: TiDi Graphics